budyń jaglany bezglutenowy

BUDYŃ JAGLANY | BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE ŚNIADANIE

Coś, co już od dawna chodziło mi po głowie do zrobienia. Ubóstwiam owsianki i chętnie codziennie je sobie przyrządzam. Natomiast ostatnio miałam ochotę na coś nowego, ale w bardzo zbliżonej formie. Bardzo lubię jaglanki ale wolę na śniadanie zjeść coś bardziej “kluchowatego’ i rozwodnionego 😀 dlatego stworzyłam coś w rodzaju jaglanego budyniu, czyli jaglanki w bardziej zwartej formie.

Całość oczywiście jak zwykle u mnie, jest bezglutenowa, bez nabiału oraz pełna wartości odżywczych.

 


 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka kokosowego/ryżowego/migdałowego
  • kasza jaglana (100 g)
  • łyżka masła orzechowego
  • 1 banan
  • łyżka dżemu 100% z owoców (u mnie czarna porzeczka)
  • wiórki kokosowe

 

budy jaglany bezglutenowy

 


 

Przepis

Kaszę jaglaną ugotować w 3/4 szklanki mleka oraz 1/4 wody do czasu zmięknięcia (około 20 minut). W międzyczasie pokrój banana na plasterki. Odcedzoną kaszę zblenduj razem z pozostałym mlekiem, bananem oraz masłem orzechowym na gładką masę (ja bardzo się spieszyłam, więc masa nie jest idealnie zblendowana). Całość posyp wiórkami, dodaj ulubione owoce lub kwaśny dżem, który idealnie przełamie słodycz kaszy. Voila! Gotowe <3

 

budyń jaglany bezglutenowy

 


 

Jak Wam się podoba przepis? Jest to dla mnie idealna opcja, bo jest szybka, zdrowa, nie przekracza możliwości mojej diety. Dajcie znać w komentarzach czy podoba Wam się taka zdrowa opcja śniadań.

 

Buziaki,

Ola

Leave a Comment